EI, BLOM EN BOTER (Company Journey)

Het is 6 AM. Buiten is het nog donker maar er hangt al een geur van gebak in de oven bij SUN ICE aan de Johan Adolf Pengelstraat 60. Enkele medewerkers zijn reeds druk in de weer. Hans doet zelfs al tegen 3.30 AM de lichten aan. Hij is nu bezig met broodbeleg. Op vuur pruttelen verschillende potten met o.a. kerry ei, steak en shoarma kip.

Voor zijn collega’s die later komen, haalt hij alvast de bollen en snacks uit de koeling. Hij zet ook alvast de ovens aan. “Het neemt bijna een uur voordat ze heet worden.” Niet lang daarna verdwijnt de jongeman opnieuw in een koelcel en komt hij eruit met een bak vol kroketten. Deze gaan zometeen in hete olie. 



Ooit blom in olie zien ‘drijven’? Met een ronde vorm en gat in het midden lijken ze inderdaad op mini reddingsboeien in een pool. In de ene pool drijft ringbol en de ander berlinerbol. Wanneer ze worden omgedraaid, hebben ze een mooie goudbruine kleur. 



Hoofdbakker Harold staat bij een grote mixer. Het beetje blom dat hij heeft gemorst, veegt hij aan de kant. SUN ICE banketbakkerij moet er schoon en netjes uitzien. De massa in zijn mixer ziet er allesbehalve aantrekkelijk uit. Daarin zit meel, boter, suiker en melk voor amandelcake. Een tweede bevat de basis voor verschillende soorten bollen. In een derde mixer met mengsel voor soesjes doet hij een bak met eigeel. Intussen druppelen meer werknemers binnen.


“Eksi nanga blom en sugar, ” zegt Henna in drie talen. De vrouw weet wat in haar mixer zit. Hiermee en andere ingrediënten maakt zij de koek voor taarten. “Deze is nog niet goed,” zegt ze na een prikje in een van de koeken in de oven. Ondanks de grote raamopeningen voelt het hier aan de warme kant bij haar.



Wie weinig of niets te maken heeft met ei, blom, boter en suiker is Heliante. Haar werk is secuur. Wat in de dozen voorkomt, moet kloppen met wat op de lijsten staan voor de wederverkopers. Een deel gaat naar het SUN ICE filiaal aan de Wilhelminastraat en een verkoophoek in Shell Maagdenstraat.     

 


Intussen neemt buiten SUN ICE het daglicht en verkeer toe. De laatste werknemers bij de prikklok zijn de verkoopsters en taart versierders. Rond 7AM gaan de roldeuren omhoog en staan de kasten gevuld met bollen, zoet- en zout gebak en broodbeleg. Wanneer de eerste klant is geholpen, klinkt regelmatig ‘wie volgt?’. Na deze company journey heb ik nu meer waardering voor elke hap die ik neem van een SUN ICE gebak.














Popular posts from this blog

BATAVIA, EEN REIS OM PETRUS DONDERS

EERSTE NAAM

CHINESE IMMIGRANTEN TOEN EN NU

DAG 1 - BAPAK SAPTO LAN KANCA TILIK NICKERIE