DAG 3 - BAPAK SAPTO LAN KANCA TILIK NICKERIE

 


Dag 3 - zaterdag 20 maart - was nog ruimte voor een wandeling. De markt van Nickerie is een grote toeristische trekpleister. 

Standaard voor bezoekers in Nickerie is een wandeling op de markt. Daar kom je van alles tegen. 
Na rijst staat de kwi kwi als symbool voor dit district. Op Groot Henar zie je al venters langs de weg een arm uitsteken. Daarmee geven ze op een overdreven manier het formaat aan van de vissen. 

In de middag werd het weer tijd voor de workshop. Niet alleen de gamelan kwam aan de orde maar ook het dragen van de jarik. 

Alles heeft zijn koni en dat geldt zeker voor het dragen - of beter gezegd het wikkelen - van de jarik. Elegant is het resultaat, mits op de juiste wijze gedaan. 

De tweede vertelavond van pak Sapto ging geheel over de wayang kulit. Tijd om weer eentje the houden in Nickerie? De laatste was in 2006 geweest met dezelfde poppen die we een dag ervoor hadden gezien. Volgens pak Sapto ook op dezelfde locatie gehouden. Kosno, de heer des huizes, was toen nog in leven. Op de foto houdt Ermie de Gunungan terwijl pak Sapto uitleg geeft. De senior kreeg Semar, terwijl Sudirman de Gunungan als geschenk kreeg van KBRI. Symbolisch heeft dit ook een betekenis.
 
Behind the scene. Na de vertelavond was de avond nog lang niet voorbij voor deze twee. Senior en junior waren nog tot na middernacht bezig janur te vlechten. Voor zijn kembarmayang workshop op de zondag wilde hij alvast een showmodel klaar hebben. "Anders kom ik niet klaar wanneer ik nog moet maken en tegelijk de mensen uitleg geven," zegt hij uit ervaring.  

EINDE

CHARLES CHANG 



Interesse voor een studiebeurs in Indonesië? Voor meer informatie ga op de website of maak contact met de ambassade in Paramaribo

 











Popular posts from this blog

CHINESE IMMIGRANTEN TOEN EN NU

BATAVIA, EEN REIS OM PETRUS DONDERS

EI, BLOM EN BOTER (Company Journey)

MEDUN LEMAH, DE EERSTE STAP OP AARDE

TASTY = SMAAKVOL (Company Journey)