LIJNEN EN VOET

Hoeveel jaren rij je al en volg je maar de helft van de verkeersregels? Als je ook slechts een deel van de regels nog kent, ben je geen uitzondering. Ik heb hier drie situaties.

*Check onderin mijn statement als baksies op deze blog.


  1. Rechts sorteren. Helaas moeten we het op vele plaatsen doen met denkbeeldige lijnen. Stopstrepen, zebrapaden, middellijnen zijn met de tijden vervaagd en niet meer bijgeschilderd. Dit heeft echter niks te maken met de onwetendheid die ik merk bij veel automobilisten die rechts sorteren. Bij een smalle weg hoor je TEGEN de middellijn te staan en bij een brede weg OP de streep. Maar zoals ik al eerder zei: de meeste strepen zijn virtueel. Dus ga je moeten inschatten of je goed staat. Tweede probleem is: wat verstaat men onder een smalle weg en hoe breed is een brede weg? Ergens in 2009 toen ik weer naar rijles ging - ditmaal voor een motorfiets rijbewijs - stelde ik deze vraag aan de rij instructeur die zijn schouder ophaalde. Hij wist het dus zelf niet, maar voor het rijexamen moet je wel weten waar je wielen staan: naast of op de middenlijn. In het verkeer maakt niemand zich druk hierom. 




  1. Over Middenlijn gesproken. Meestal is deze gestippeld om de rijbanen te onderscheiden. Is echter deze lijn doorgetrokken - dus één lange lijn in plaats van gestippeld - dan betekent dit dat je bij dit gedeelte niet mag inhalen. Meestal kom dit voor in een bocht. Vooral op de wegen buiten de stad. Veel weggebruikers zijn hiermee niet bekend en passeren de ander gewoon bij een doorgetrokken lijn.



  1. Een voet op het asfalt. Van een zebrapad weten we, maar zodra een voetganger aan de kant staat en een voet zet op het asfalt, dan hoor je te stoppen om de persoon te laten oversteken. 



Ik denk dat deze regel stamt uit de jaren ‘50 toen er nog geen twintig auto’s in het land waren. Hoe kan je in hemelsnaam stoppen voor iedereen die een voet zet op de rijweg?



Als deze regel werkelijk stip zou worden toegepast, dan zou het verkeer in de binnenstad urenlang verlamd raken. Om deze reden ontwijk ik de Waterkant, het gedeelte tussen de Heiligenweg en Saramaccastraat, waar ze om de haverklap oversteken zonder op anderen te wachten. En niemand die ze wat zegt of doet …

In de Maagdenstraat idem dito, terwijl in de Domineestraat iedereen netjes bij het stoplicht wacht. 

                   

*Statement:

Als iedereen in het verkeer zou rijden als op de examendag, zouden er zero aanrijdingen plaatsvinden.



SUN ICE - Johan Adolf Pengelstraat 476094 / Wilhelminastraat 479961

Popular posts from this blog

CHINESE IMMIGRANTEN TOEN EN NU

BATAVIA, EEN REIS OM PETRUS DONDERS

EI, BLOM EN BOTER (Company Journey)

DAG 1 - BAPAK SAPTO LAN KANCA TILIK NICKERIE

MEDUN LEMAH, DE EERSTE STAP OP AARDE