BATAVIA, EEN REIS OM PETRUS DONDERS


6.15u. Over drie kwartieren zullen we deze mooie plek verlaten: de achterkant van de Kanselarij (Elisabethschool)
De bedevaart naar Batavia begint hiermee: een reisgebed. Pater Noordermeer zal deze leiden. Omdat hij het zo vaak doet, wordt Noordermeer ook 'bedevaartpater' genoemd. 


Batavia is op iedere laatste zaterdag van de maand. Tegen dit uur zijn de wegen verlaten - ook op de normaal drukke Kwattaweg. 


Adembenemend is het niet, maar op deze route zijn toch wat fraaie uitzichten. De schade aan je auto is nihil. Van de 5e Rijweg tot de Coppenamebrug vind je de mooiste geasfalteerde weg van SU. 
Einde busrit. Het instappen bij de Coppenamerivier is altijd een hele toer. 
Kijk naar die planken. Wanneer doet de overheid er wat aan!?

Batavia is een unieke bedevaart. 
Drie dingen maak je hier mee: busrit, boottocht en lopen op Batavia.

Van verre zie je al Batavia maar omdat de boot traag vooruit komt, duurt de tocht wel drie kwartieren. Sommigen vinden dit juist goed en veilig. 

Deze pelgrim met stok is al enkele keren geweest, maar toch ze gaat weer voor de challenge. Batavia wacht!


Eerst wat bijkomen. Pater Noordermeer vertelt nog wat anekdotes en dan mag de activiteit beginnen.

Deze bestaat uit het lopen van statie naar statie, in totaal veertien, waarbij er een parabel wordt gemaakt met de kruisweg van Jezus en het werk van Petrus Donders op Batavia. In die tijd bestond er geen middel tegen de gevreesde lepra, dus werd je hier verbannen. Batavia werd omgedoopt tot 'living hell'.
Slechts een man durfde het aan om zich te ontfermen over de melaatsen: de kleine priester uit Tilburg. In totaal 27 jaar lang. Alleen met de liefde van God doe je zoiets. Er was nog een priester op Batavia maar die leed zelf aan de ziekte. 
Wanneer speelde zich dit af? Op 14 januari 1887 om 15u stierf Donders op Batavia.

Eindelijk. Op 23 mei 1982 wordt Donders zalig verklaard door Rome. Vandaar dat bij elke statie de voorlezer een relikwie van de zalig verklaarde houdt in de hand. 
Katholieken in Suriname en Tilburg kijken uit naar de heiligverklaring. Een lang en moeilijk proces. Een wonder is niet genoeg en de devotie moet hoger. Blijkt tijdens WJD 2019 dat de Nederlandse katholieke jongeren niet van Petrus Donders hebben gehoord. Een jongedame wist het wel; ze was van Tilburg. 
Het kan niet anders: tot de bedevaart behoort ook een eucharistieviering
Vanwege de hoge vochtigheid in het Amazone regenwoud is gekozen voor een open ontwerp. 

Het Laatste Avondmaal 
In het brood en de wijn zit het lichaam en bloed van Christus.


No problem. Wie geen hostie mag nemen, krijgt zegen van pater. 

Na de eucharistieviering mag men kaarsen branden buiten. Maar dit lukt niet altijd goed door de wind. By the way, voor zover men zich kan herinneren, heeft het nimmer geregend tijdens de loop.

De veertiende statie staat bij het oude graf van Petrus Donders. Vanaf 2010 liggen de stoffelijke resten in een graftombe in de St Petrus en Paulus basiliek. 
Meer weten over Batavia? Kijk op Facebook of op http://www.bataviasuriname.com/nl_NL/
Een andere bron is de permanente expositie van Donders in het Kerkelijk Museum. 
Maar wacht even! Kijk niet naar de verkeerde Batavia hoor, want de oude naam van Jakarta was ook Batavia. Deze van mij ligt in Suriname, aan de Coppenamerivier! Geloof maakt niet uit, een ieder is welkom.
Ik zie je gauw dan!



EINDE


CHARLES CHANG











   




Popular posts from this blog

EI, BLOM EN BOTER (Company Journey)

EERSTE NAAM

DAG 1 - BAPAK SAPTO LAN KANCA TILIK NICKERIE

KIJKJE IN DE RIJKE INDONESISCHE KEUKEN