DAG 4 - BAPAK SAPTO LAN KANCA TILIK NICKERIE

 


Zondag half 9- de laatste dag. Op het programma stond een bezoek gepland aan de St Jozefkerk te Nickerie. Niet lang terug zijn twee priesters uit Indonesië hier te werk gesteld - te weten pater Agus en pater Christ. Zij vervangen pater Wong Loi Sing die vanwege zijn hoge leeftijd eindelijk met pensioen mag gaan. Door een gebrek aan priesters werd dit steeds uitgesteld. 

Later volgde een uitnodiging van ambassadeur Pujianto voor een lunch in Residence Inn. Op het scherm een promo video van Wonderful Indonesia, de slogan van het archipel.

Even de mondkapjes af voor een groepsfoto met vrienden in Nickerie. Rechts staat de manager van het hotel. 
Pater Christ (l) en pater Agus (r) krijgen een pakket van KBRI. Voor zover bekend zijn zij de twee enige Indonesiërs woonachtig in Nickerie. 


In de middag weer tijd voor actie. Elke middag waren de jongeren ruim voor de tijd aanwezig. Nickerie wilt echt leren. Op de eerste foto Daryl Saridjan (r). Hij is de leider van de groep. Echt een cultuurmannetje die alles weet van zijn erfgoed. Nadat Dushi de vijfdelige gamelan overnam van de sanggar en deze in 2020 liet opknappen en afstemmen, kreeg Saridjan de verantwoordelijkheid om met zijn jongens te oefenen. 

Gewoon de cijfers op het bord volgen, want op elke plaat van de gamelan staat een cijfer. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Door verlies van de cultuur moet Nickerie nu helemaal van de grond af beginnen. 


En terwijl de ene kant rustig tikt op kromme ijzeren platen, is de andere kant driftig aan het vlechten. Voor de kembarmayang of traditionele Javaanse huwelijksboeket, was ook veel belangstelling. 


Elk vlechtwerk van de kembarmayang staat symbool voor iets. De laatste foto stelt een keris voor.
Ook romo of pater Christ weet iets af van het vlechten. Zijn ouders zijn van Javaanse afkomst. Na de workshop pakte pak Sapto spontaan de microfoon en gaf hij nog een vertelavond weg, ditmaal over de betekenissen van de kembarmayang. De avondklok zorgde ervoor dat het niet te laat werd. Nickerie kreeg er maar niet genoeg van. De behoefte om de eigen cultuur weer te leren kennen is groot. Wat wordt de follow up?


EINDE

CHARLES CHANG



Voor een lekkere burger, pasta of zoetzure vis bestel bij Dushi. Take away and Delivery only







 

  









 


Popular posts from this blog

CHINESE IMMIGRANTEN TOEN EN NU

BATAVIA, EEN REIS OM PETRUS DONDERS

EI, BLOM EN BOTER (Company Journey)

MEDUN LEMAH, DE EERSTE STAP OP AARDE

TASTY = SMAAKVOL (Company Journey)